MEB’E Bağlı Okulların Restorasyonu İçin Atılması Gerekli İLK Adımlar

 

Dilara Kahyaoğlu


Eğitim sisteminin demokratik bir işleyişe sahip olması ülkelerin geleceği açısından son derece önemlidir. Bir önceki yazımda da belirttiğim gibi Türkiye'deki özel okullar (vakıf okulları dahil) ve devlet okulları; demokratik haklar ve işleyiş açısından son derece kötü durumdadır. MEB'e bağlı okulların restorasyonu, ülke çapındaki genel iyileştirme ve reformların en önemli parçasını oluşturmalıdır.

Aşağıda; öğretmenler ve öğretmen kökenli idareciler için etik ve mesleki yetkilerle donanmış bir kurul oluşturulması, okul yöneticilerinin seçimle işbaşına gelmesi, öğretmen temsilcilerinden oluşan bir kurulun her okulda bulunması, özel ve vakfa ait okullarda yönetim kurulu görev ve yetkilerini belirleyen bir yasa çıkarılması ve öğretmenlerin sendikalarda örgütlenme hakkının önünün açılması gibi talepler yer almaktadır. Bu talepler, eğitim sisteminin daha sağlıklı ve adil bir şekilde işlemesi için atılması gereken ilk adımlardır.

Talepler

  1. Öğretmenler ve öğretmen kökenli idareciler için; Mimarlar Odası, Tabipler Birliği veya Baro gibi; etik ve mesleki yetki ve sorumluklara sahip bir kurul oluşturulmalıdır.
  2. Okullarda görev yapan; müdür, müdür yardımcısı, ilçe ve il müdürleri seçimle işbaşına gelmelidir. Bu seçimler belli sürelerle tekrarlanmalıdır.
  3. Her okulda, çıkartılacak bir yasayla; belli bir yetki ve sorumluluğa sahip, öğretmen temsilcilerinden oluşan kurul olmalı. Bu kurul üyeleri, belli aralıklarla yapılan seçimle göreve gelmeli ve gitmelidir. Okul müdür ve idaresi her türlü kararı bu kurulla birlikte çalışarak almalıdır.
  4. Tek bir kişiye ait özel okullarda patronun, vakfa ait okullarda yönetim kurulunun görev ve yetkilerini belirten yasa çıkartılmalı, bu kişi ve kurulların; eğitim öğretim işlerine karışması önlenmelidir.
  5. Öğretmenlerin; toplu sözleşme hakkı ve yetkisi olan sendikalarda örgütlenmelerinin önü açılmalıdır.


Lütfen düşüncelerinizi belirtiniz. Ekleme ve çıkartma yapınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder